Utvalts stipendiater utsedda!

Utvalts stipendiater utsedda!


I onsdags invigdes den jurybedömda vandringsutställningen Utvalt i Skåne där 49 deltagare och 24 bidrag ingår. I samband med den välbesökta och festliga invigningen delades tre stipendier á 30 000 kronor ut till 25 stipendiater. Konsthantverkscentrum ville så klart höra hur de tre stipendierna togs emot.

Gruppen Forma, som vid invigningen fick ta emot String Furniture AB:s stipendium, är ett helt nystartat skaparkollektiv med anknytning till antirasism och demokratiorganisationen Tamam. Gruppen har sin bas i Malmö och Lund och välkomnar gärna nya medlemmar. Inför Utvalt ville man skapa ett större gemensamt verk med ett tydligt ramverk och en låg tröskel för att delta i processens hantverk och kreativa beslut. I verket Sverige har gruppen på ett okonventionellt sätt velat undersöka vad en väv kan vara och verket rymmer även ett stark symbolisk koppling till själva processen:

Gruppen Forma tog emot String Furniture AB:s stipendium under invigningen av Utvalt 2015. Petter Thörne i mitten. Foto: Kalle Forss

Gruppen Forma tog emot String Furniture AB:s stipendium under invigningen av Utvalt 2015. Petter Thörne i mitten. Foto: Kalle Forss

– Vi har jobbat under cirka tio arbetsdagar på två olika platser – kollektivverkstaden i Malmö och Stenkrossen i Lund. Deltagandet har helt byggt på frivillighet och lust att medverka. Sverige är skapat av 22 personer med olika bakgrund i åldrarna 15-32 år. Det var en härlig känsla när vi tillsammans såg verket hänga på plats i utställningen och stipendiet bidrar till att vi fortsätter med nya projekt, sammanfattar Petter Thörne som är initiativtagare till verket och ingår i Forma.

Sam AbdulHakim är mer rak på sak:

– Det kändes skitbra, jag blev väldigt glad att vi vann.

Christin Nielsen, ordförande i Skånes Hemslöjdsförbund läser upp motiveringen. Karin Eldforsen och Åsa Canbäck fick Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium för verket "Lejonborgen". Foto: Kalle Forss

Karin Eldforsen och Åsa Canbäck fick Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium för verket ”Lejonborgen”. Foto: Kalle Forss

Karin Eldforsen och Åsa Canbäck, båda anslutna till Konsthantverkscentrum, står bakom verket Lejonborgen som fick Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium.

När vi pratar med Karin Eldforsen dagen efter invigningen och utmärkelse är hon fortfarande överväldigad:

– Det är helt overkligt, ja magiskt! Det är som om det vore meningen. Vi hade planerat att fortsätta vårt samarbete oavsett. Men nu kan vi göra det vi drömt om – vi åker till London och Victoria and Albert Museum. Nu ska vi grotta ner oss i deras databas och planerar att studera de detaljer som intresserar oss i historiska föremål som finns där. Och vi har redan fått en kontakt som ska hjälpa oss! Mari-Louise Franzén, Konsthantverkscentrums nya verksamhetsledare som tidigare arbetade på Historiska museets textila avdelning, har hjälp till med det.

Utvalt blev helt avgörande för att Åsa Canbäck och Karin Eldforsen skulle inleda sitt samarbete. De är båda väl förankrade i sina respektive tekniker och uttryck, men har tillsammans tagit ut svängarna och översatt en känd traditionell tvådimensionell textil mönsterbild till ett tredimensionellt objekt där deras uppfinningsrikedom och kunskap satts på prov. Åsa som modellerat upp lejonen i sin speciella teknik med infärgat mullbärspapper ger exempel:

– Karin hade en idé om att använda gethår till lejonmanen, något vi fick experimentera med för att få på plats.

Åsas kunskaper i bokbinderi har också kommit väl till pass. Lejonborgen är mer än det ser ut. Lejonen vakar över borgens skatter både bildligt och bokstavligt. Verket rymmer inte mindre än fyra lönnfack där  dyrbarheter ruvar:

– Det känns härligt att den humor och skaparglädje som vi lagt in i verket lyser igenom. Stipendiet betyder jättemycket. Nu vågar vi fortsätta skruva till och gå utanför de gängse ramarna, avslutar Karin Eldforsen.

Sven Nilsson, vice ordförande Malmö Industriförening delar ut stipendium till textilkonstnären Majlis Persson (i grönt). Pernilla Norrman, Konsthantverkscentrums projektledare, bistod. Foto: Kalle forss

Sven Nilsson, vice ordförande Malmö Industriförening delar ut stipendium till textilkonstnären Majlis Persson (i grönt). Pernilla Norrman, Konsthantverkscentrums projektledare, bistod.
Foto: Kalle forss

Textilkonstnären Majlis Persson som står bakom den stora bildväven Jag talar med konsten är glad, överraskad och förvånad över utmärkelsen Malmö Industriförenings stipendium.

– Tänk att jag fick stipendium. Jag var säker på att det skulle gå till någon bland de unga. Det är fantastiskt uppmuntrande att textilt hantverk uppmärksammas. Det är få som förstår vad det kräver, men  samtidigt kan jag märka en nyfikenhet bland yngre som besöker min ateljé när jag håller den öppen under konstrundan!

I väven Jag talar med konsten trängs en bordellscen av Johannes Vermeer med Elin Wägner och hennes Väckarklocka; här står Siri Derkert som i sin tur en gång ristade in Elin Wägner i ett av sina verk. Motivet har växt fram under en längre period – ett besök på en utställning på Skissernas museum, en skönlitterär berättelse, en bok om Fogelstadkvinnorna – allt smälte samman till en bild med inslag av Majlis egen livshistoria. Väven har tagit cirka 1000 effektiva arbetstimmar att färdigställa:

– Att väva varje dag har blivit något av en livsrytm, ett sätt att stå i kontakt med själva livet, säger Majlis Persson.

Av Pernilla Norrman

 

"Lejonborgen" av Karin Eldforsen och Åsa Canbäck.

”Lejonborgen” av Karin Eldforsen och Åsa Canbäck.

"Sverige" av Forma.

”Sverige” av Forma.

"Jag talar med konsten" av Majlis Persson.

”Jag talar med konsten” av Majlis Persson.

 

+ There are no comments

Add yours